“Pittig eten kan spierkramp voorkomen”

Spierkramp is heel erg vervelend. Vooral actieve mensen kunnen daar veel last van hebben. Gelukkig ontdekte Nobelprijswinnaar Rod MacKinnon dat sterk en pittig eten neurologische prikkels die spierkramp veroorzaken kunnen hinderen.

Plotselinge spierkramp

Veel sporters kampen tijdens het sporten met plotselinge spierkramp. Vooral in de achillespees. Jarenlang wordt de oorzaak gezocht in uitgedroogde spieren, spieren met een tekort aan elektrolyten of scheurtjes in microvezels en celmembranen. Als dit de oorzaken zouden zijn, zou de spierkramp voorkomen kunnen worden door goed water met elektrolyten te drinken.

Zenuwpijn

MacKinnon ervaarde tijdens kajakken dat hij spierkramp in zijn armen en handen kreeg, zonder dat zijn spieren aan het werk waren. Het leek dus niet te gaan om de spier als oorsprong, maar de zenuw als oorsprong van de pijn. De reden van deze pijn is onduidelijk, want het behoedt ons niet voor blessure. Daarom kon het geen kwaad om deze zenuwprikkels te onderbreken. Dat kan met een TENS-apparaat bij chronische pijn, maar dat werkt natuurlijk niet preventief voor spierkramp.

Elektrische pulsen onderbreken

MacKinnon gebruikte zichzelf als proefkonijn en probeerde allerlei drankjes met verschillende hoeveelheden gember en kaneel om de elektrische pulsen (de zenuwprikkels) te onderbreken. Uiteindelijk ontdekte hij dat sterk en pittig eten de zenuwprikkels kunnen hinderen en zo spierkramp voorkomen kan worden.

Bron: Wall Street Journal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *