kieskeurigheid bij peuters - eten

Kieskeurigheid bij peuters sterk genetisch bepaald

Veel jonge kinderen zijn erg kieskeurig wat eten betreft. Ze lusten sommige dingen niet of ze willen nieuw voedsel niet eens proberen. Uit onderzoek blijkt dat deze kieskeurigheid bij peuters gedeeltelijk door de genen komt.

Kieskeurigheid en voedselneofobie

In een onderzoek van University College London werden gegevens van 1.921 families met tweelingen van 16 maanden oud geanalyseerd. Daarbij onderzochten ze de oorzaken van 2 soorten eetgedrag die vaak samengaan: kieskeurigheid (weinig soorten voedsel willen eten) en voedselneofobie (geen onbekend voedsel willen eten). Uit dit tweelingonderzoek bleek dat zowel de genen als de omgeving afwijkingen in kieskeurigheid beïnvloeden. Bij voedselneofobie was de invloed van de genen ook groot, maar was de rol van de omgeving veel minder bepalend.

Vitamines en mineralen

Beaba stomer-blenderVaak hebben ouders moeite met deze kieskeurigheid en voedselneofobie, omdat hun kind dan niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen. Maar ook omdat zij het gevoel hebben dat zij volledig verantwoordelijk zijn voor het eetgedrag van hun kind. Volgens onderzoeksleider Andrea Smith hoeft dat niet meer: “Onze resultaten zijn wellicht een grote opluchting voor ouders die zich schuldig voelen over de kieskeurigheid van hun kinderen. Het besef dat deze eigenschap aangeboren is, kan dit schuldgevoel helpen verminderen”. Natuurlijk draagt opvoeding wel bij aan het eetgedrag van kinderen. Zo is het aan te raden kinderen van jongs af aan al te laten wennen aan veel verschillende smaken. Bij voorkeur 1 smaak per keer. Met een stomer-blender kan voedsel per soort worden bereid. Later kan worden overgegaan op combinaties van smaken.

Bron: nu.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *