8 heerlijke herfstgroenten

In de herfst beginnen we wat zwaarder te eten. De lichte zomerse maaltijdsalades maken plaats voor lekkere stamppotten. Herfst is niet alleen het seizoen van gezelligheid, maar ook de tijd van het jaar om weer te genieten van een warme maaltijd. Knollen, kolen en pompoenen: ze verschijnen weer volop in de winkels. Hiermee maak je de lekkerste gerechten, van stamp tot soep! Wij geven 8 tips voor heerlijke en gezonde herfstgroenten.

Tip 1 – Pastinaak

De pastinaak is een witte wortel. Een pastinaak is rijk aan ijzer, kalium, calcium, caroteen en vitamine C. Qua smaak zit het tussen een wortel en knolselderij. Een soort pittige wortel. Echt een heerlijke herfstgroente! Je kunt er van alles mee maken: van pastinaaksoep tot pastinaakfrietjes.

Tip 2 – Wortels

De oranje wortel is een bron van vitamine C en andere voedingsstoffen die goed zijn voor onze ogen. Niet voor niets wordt er vaak gegrapt over konijntjes die geen bril dragen, omdat ze zoveel worteltjes eten.

Tip 3 – Paksoi

De paksoi is een koolsoort, oorspronkelijk uit China. Deze groentesoort zit in veel wokgerechten. Het zijn knapperige, witte stengels met sappige, donkergroene bladeren. Je kunt alles eten van de paksoi. Paksoi zit vol vitamine A en C en bevat calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium.

Tip 4 – Koolrabi

Zoals de naam al verraadt, is koolrabi ook een koolsoort. Het is lichtgroen of blauw-paars van kleur en heeft lange stengels met bladeren. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Gekookt smaakt het een beetje naar bloemkool en rauw als een pittige bleekselderij. Koolrabi zit vaak in wokgerechten, stampen en salades.

Tip 5 – Pompoen

In Amerika staat de herfst in het teken van de prachtige pompoen. Deze oranje vrucht bevat veel vezels en weinig calorieën. Goed voor spijsvertering en ons gewicht dus. De zoetige pompoen is rijk aan calcium, ijzer, vitamine A, C en E.

Tip 6 – Rode kool

Deze koolsoort bevat veel vitamine C, E en K, ijzer, kalium, calcium en foliumzuur. De vezelrijke kool is goed voor onze spijsvertering en kan rauw en gekookt gegeten worden.

Tip 7 – Rode bieten

Rode bieten zijn nitraatrijke groenten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat nitraat een positief effect heeft op ons uithoudingsvermogen en ervoor zorgt dat de bloedvaten zich verwijden, zodat de bloeddruk daalt en we minder zuurstof tijdens inspanning verbruiken.

Tip 8 – Koolraap

De koolraap is geel-paars aan de buitenkant en lichtgeel aan de binnenkant. De zoetige smaak is heerlijk in allerlei gerechten, zoals een quiche of couscous. Koolraap zit boordevol vitamine C, B1 en B2, calcium en ijzer.

Heerlijk variërenslowjuicer

Met deze typische herfstgroenten kun je eindeloos variëren. Gebruik een blender om er een heerlijke soep van te maken of verwerk je favoriete groentesoorten in een sapje. Met een slowjuicer is dat zo gebeurd. De slowjuicer (zie: Wat is een slowjuicer?) is dus een mooie toevoeging aan de keuken voor als je meer (herfst)groenten wilt eten.

Bron: gezondheidsnet.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *