8 heerlijke herfstgroenten

In de herfst beginnen we wat zwaarder te eten. De lichte maaltijdsalades worden vervangen door lekkere stampen. De herfst is echt het seizoen van de knollen, kolen en pompoenen. Hiermee kunt u de lekkerste gerechten maken, van stamp tot soep! Wij vonden 8 heerlijke en gezonde herfstgroenten.

1. Pastinaak

De pastinaak is een witte wortel. Een pastinaak is rijk aan ijzer, kalium, calcium, caroteen en vitamine C. Qua smaak zit het tussen een wortel en knolselderij. Een soort pittige wortel. Echt een heerlijke herfstgroente!

2. Wortels

De oranje wortel is een bron van vitamine C en andere voedingsstoffen die goed zijn voor onze ogen. Niet voor niets wordt er vaak gegrapt over konijntjes die geen bril dragen, omdat ze zoveel worteltjes eten.

3. Paksoi

De paksoi is een koolsoort, oorspronkelijk uit China. Deze groenten wordt in veel wokgerechten verwerkt. Het zijn knapperige, witte stengels met sappige, donkergroene bladeren. U kunt alles eten van de paksoi. Paksoi zit vol vitamine A en C en bevat calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium.

4. Koolrabi

Zoals de naam al verraadt, is koolrabi ook een koolsoort. Het is lichtgroen of blauw-paars van kleur en bevat lange stengels met bladeren. Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden. Gekookt smaakt het een beetje naar bloemkool en rauw als een pittige bleekselderij. Het wordt dan ook veel in wokgerechten, stampen en salades verwerkt.

5. Pompoen

In Amerika staat de herfst in het teken van de prachtige pompoen. Deze oranje vrucht bevat veel vezels en weinig calorieën. Goed voor spijsvertering en ons gewicht dus. De zoetige pompoen is rijk aan calcium, ijzer, vitamine A, C en E.

6. Rode kool

De rode kool is natuurlijk ook een koolsoort. Het bevat veel vitamine C, E en K, ijzer, kalium, calcium en foliumzuur. Deze vezelrijke kool is goed voor onze spijsvertering en kan rauw en gekookt gegeten worden.

7. Rode bieten

Rode bieten zijn nitraatrijke groenten. Uit verschillende (maar kleine) onderzoeken blijkt dat nitraat een positief effect heeft op ons uithoudingsvermogen en ervoor zorgt dat de bloedvaten zich verwijden, zodat de bloeddruk daalt en we minder zuurstof tijdens inspanning verbruiken.

8. Koolraap

De koolraap is geel-paars aan de buitenkant en lichtgeel aan de binnenkant. De zoetige smaak is heerlijk te verwerken in allerlei gerechten. De koolraap zit boordevol vitamine C, B1 en B2, calcium en ijzer.

Heerlijk variërenslowjuicer

Met deze typische herfstgroenten kunt u naar hartenlust variëren in gerechten. Met een blender kunt u er een heerlijke soep van maken, maar heeft u ook gedacht aan een heerlijk groentedrankje? Die kunt u heel makkelijk zelf maken met een slowjuicer.
Bron: gezondheidsnet.nl

Geen reacties